keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Baphomet, etymologioita ja selityksiä




Eliphas Lévi ja Salomonin temppelin koodi:


Templi omnivm hominum pacis abbas TEM OHP AB


Eliphas Lévi
oli ensimmäinen myös siinä, että hän yritti avata "Baphometia" olettaen nimen salaviestiksi. Kuningas Salomonin temppeli Jerusalemissa kiehtoi Léviä erityisesti, ja hän arveli ko. temppelin tarkoituksena olleen rauhan aikaansaaminen koko maailmaan. Latinankielinen fraasi "Templi omnivm hominum pacis abbas", "maailmanrauhan temppelin isä", voidaan lyhentää kirjaimiksi TEM OHP AB, joka hebrealaisessa salatieteilyssä suositulla kääntäenlukemisella tuottaa nimen BAPHOMET. Näin uskoi siis Lévi, mutta muitakin tulkintoja on esitetty.



Sufilainen yhteys: Idries Shah



"Muhammed" k.a.ranskassa: Mahomet
1314 asiakirjoissa: Baphomet


Arabia: Abufihamat
Maurilainen espanja: bufihamat
Keskiajan ranska: Bafomet

Sufilaiset: Ras el Fahmat


Temppeliritareiden pitkä oleskelu Palestiinassa ja Syyriassa saattoi heidät jatkuviin kontakteihin islamilaisten kanssa. Vaikka kanssakäyminen oli useinkin sotaisaa, vanhaa viisautta "tunne vihollisesi" on tuskin väheksytty sotilasmunkkienkaan esikunnissa. Monet tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota keskiajalla puhutun ranskan mukaisen "Mahometin" ja "Baphometin" samankuuloisuuteen. Islamilaista sufismi-suuntausta perusteellisesti tutkinut Idries Shah (1920-1996) on etsinyt sanan alkuperää maurilaisittain puhutun espanjan ja sufilaisen terminologian kautta.

Kirjassaan "The Sufis" Shah tuo esiin sufilaisen termin Abufihamat, jonka merkitys on "ymmärryksen isä". Sufit käyttivät myös termiä ras el-fahmat, joka tarkoittaa "tietoisuuden pää". Muistettakoon, että Ranskan kuningas ja inkvisiittorit syyttivät temppeliritareita epäjumalan palvelemisesta, koska nämä kunniottivat "päätä".

"Pää" saa metafyysempia tasoja, kun tarkennetaan sen sufilaista merkitystä: "Sufilaisessa terminologiassa "ras el-fahmat", tietoisuuden pää, tarkoittaa ihmisen mielentilaa muuttuneen tietoisuudentilan jalostavan vaikutuksen jälkeen." (Idries Shah: The Sufi) Näyttää siis hyvin vahvasti siltä, että väitetty "pään" palvonta ja "Baphomet" olisivat peitetarinoita joilla kätkettiin soturimunkkien harjoittamat mielenharjoitukset ja meditaatio. Ahdasmielinen inkvisitio ja ahne Filip IV eivät olleet riittävällä tajunnan tasolla ymmärtääkseen mistä on kyse.


Pannumyssyn alla muhii???


Ordo Templi Orientis: "Kaste viisauteen"?

Ehkä yksinkertaisimman ja loogisimman etymologian tarjoaa kreikan sanojen "Baph" ja "Metis" yhdistemän löytäminen "Baphometin" takaa. Tähän tulokseen päätyi Alisteir Crowley, joka otti Baphometin Ordo Templi Orientisin logoksi. Sanan merkitys on silloin "kaste viisauteen". Jottei tämäkään polku johtaisi selvyyteen, palvotuksi väitetyn "pään" arvellaan olevan itsensä Johannes Kastajan, joka menetti päänsä Raamatussa kerrotulla tavalla Salomen hurmattua Herodeksen seitsemän hunnun tanssillaan.

Irtopäätä kannattava nainen esiintyykin Les Mysteries Franc Maconnerie -kirjan kannessa (1884). Olemme jälleen jonkun ikivanhan jutun äärellä, mutta siitä toiste.



Mitä paljastaa vanha juutalainen salakirjoitus-avain?!

Tutkittaessa eräitä vanhoja hebrealaisia dokumentteja, kuten ajalta 500 eKr. säilynyttä Jeremiaan kirjaa tai Kuolleenmeren kirjakääröjä, on niissä havaittu käytetyn erästä salausmenetelmää, joka tunnetaan nimellä Atbash Cipher. Tämä tarkoittaa sitä, että salattava nimi tms. kirjoitetaan niin, että aakkosten ensimmäinen kirjain korvataan viimeisellä, ja ensimmäisestä seuraava aakkosten toiseksi viimeisellä.

Raamatun historian tutkija Hugh Schonfield, joka on kirjoittanut monia kirjoja mm. Qumranin asiakirjalöydöistä, on hyödyntänyt Atbash-Cipher -salakirjoitusavainta työssään. Schonfield kiinnostui myös temppeliritarien "arvoituksesta", ja käytti työkaluaan Baphometiin. Ja kiinnostavin seurauksin!

"Baphopmet" hebreaksi oikealta vasemmalle:



Kreikan "Sofia" hebr.merkeillä oikealta vasemmalle:



"Baphomet" siis tuottaa mainitulla menetelmällä luettuna kreikankielisen "sofian", hebreaksi "hokma", joka tarkoittaa viisautta tai jumalallista tietoa.

Jumalatar Sofia samaistetaan viisauteen, jonka viimeistään sufilainen yhteys jo toi tähän tarkasteluun. Sofia-jumalattaren asema salatussa hebrealaisessa perinteessä on oma tarinansa, johon toivottavasti pääsemme vielä paneutumaan. Muistutamme kuitenkin Raamatun profeettojen kiivailleen Israelin rahvaan ja kuningashuoneenkin keskuudessa rehottavaa Taivaan Kuningattaren palvontaa vastaan.

Eräs temppeliritareiden tärkeä tukija ja taustavaikuttaja oli Clairvauxin apotti Pyhä Bernard, jonka esityksestä paavikin virallisti järjestön. Bernardin toinen projekti oli Marian nostaminen katolisessa kirkossa Hänelle kuuluvaan asemaan: Kunnioitetuksi Taivaan Kuningattarena ja Jumalan Äitinä. Mitä tulee feminiinisen jumaluuden asemaan kirkon esoteriassa, siitä ei ole vielä viimeistä sanaa sanottu.



Linkkejä:
http://www.templar-research-inst.org
THE ORDER OF THE KNIGHTS TEMPLAR

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti