keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Labyrintti Ponoi-joella Kuolan niemimaalla

Ponoin labyrintin kävi tutkimassa jo akateemikko Baer Pietarista 1800-luvun lopulla. Allaoleva pohjapiirros on Kuratovilta, joka tutki Kuolan niemimaan labyrintteja eli jatulintarhoja parisenkymmentä vuotta sitten.

Jatulintarhat liittyvät vanhaan kulttiperinteeseen, joka on yhteinen Välimeren maailmalle ja pohjolalle. Labyrintin perustyyppi on aivan sama sekä Suomen rannikolla että Aigeialaisen kulttuurin piirissä, -mm. Kreetan minolaisissa muinaislöydöissä.

Ponoin labyrintti poikkeaa perustyypistä, mutta noudattaa suomenruotsalaisen tutkijan L.I.Ringbomin määrittelemää kaavaa. Kuvio muodostuu yhdestä käytävästä, joka haarautumatta johtaa keskelle, mihin se päättyy. Kuolan alueella ja Suomen rannikoillakin esiintyy toinenkin labyrinttityyppi: Kaksoisspiraali, jossa käytävä käy kuvion keskellä ja johtaa sitten ulos.

Samanlaisia sektoreihin jaettua muotoa olevia, mutta toiminallisesti troija-formaattia nuodattavia labyrinttejä löytyy mm. Englannin turve-labyrinteista ja Pohjois-Ranskan eräiden katedraalien lattiamosaiikkeihin kuvatuista labyrinteista.

Eräät antiikinaikaisten matkailijoiden kertomukset "Hyberboreasta" tai Euroopan äärialueilta saattavat liittyä labyrinttien rituaalikäyttöön. Asiasta tarkemmin toisaalla Pakanat-blogissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti