perjantai 27. marraskuuta 2009

Mihin 'pakana' uskoo?

Kristinuskoa Eurooppaan -mm. Suomeen- levittäneet missionäärit tapasivat kirjoittaa historiikkeihinsa, että "pakanat palvovat täällä kiviä ja kantoja!". Tietyssä mielessä tässä tulkinnassa on perääkin, mutta vaikutelma jonka se jättää lukijalle, liippaa läheltä Mooseksen Jhvalta saamien kieltojen rikkomista l. valehtelua. Oleellinen jätetään kertomatta, ja informaation vastaanottaja johdetaan väärinkäsityksiin kertomalla tosiasioita valikoidusti.

'Pakanuus' saatta varsinkin tänään olla ulkonaisten sosiaalisen ympäristön havaittaviksi tarkoitettujen atrappien ("kivet & kannot"...) harrastamista vailla tietoista ajattelun vallankumousta monoteismin konventioista yksilön, yhteisön ja "luomakunnan" (anteeksi kristillinen sanonta!) keskinäisen yhteyden oivaltamiseen. 'Pakamuus' on siis pyrkimystä henkiseen eheyteen ja tasapainoon niin itsensä kuin ympäristönsä kanssa.

Pohjustaaksemme keskustelua 'pakanuuden' funktiosta nykyaikana, julkaisemme seuraavan:
PAKANALLINEN USKONTUNNUSTUS:
1. Olen ylpeä suomalaisuudestani, kuulumisestani Väinämöisen perillisiin, Euroopan vanhimpaan kansakuntaan. Uskon, ettei ihmisyksilö voi olla onnellinen, käyttää kaikkia voimavarojaan ja olla tasapainossa itsensä ja ympäristönsä kanssa, jos hän ei tunne eikä arvosta omia juuriaan. Juureni ovat Suomessa, Euroopassa, ihmiskunnassa.

2. Uskon että jokaisella ihmisellä on yhtäläinen oikeus elää itselleen sopivalla tavalla kaltaistensa keskuudessa, omassa maassaan. Kaikki kansat ja kulttuurit ovat arvokkaita ja osa ihmiskunnan, ja jokaisen ihmisen, yhteistä perintöä. Vain henkilö, joka ei tunnista alkuperäänsä ja vihaa itseään, voi vihata muita kansallisuuksia. Päämääräni on kohdata muut kansallisuudet avoimesti, ylpeänä omastani ja kunnioittaen vierasta vertaisenani.

3. Uskon että kaikki elämä on arvokasta ja pyhää. Luonnon ikuisesti muuttuva, uuttaluova ja uudistava voima on alkuperäinen jumaluus, jota kunnioitan jokaisessa elävässä olennossa, luonnon suurenmoisuudessa ja kauneudessa. Ihmisenä olen osa elämän virtaa, joka pysähtymättä kulkee muodosta toiseen. Ikuinen liike on kuolemattomuutta, ja yksilönä jatkan olemassaoloani seuraavissa sukupolvissa.

4. Uskon, että tietomme maailmankaikkeudesta ja ajan äärettömyydestä on rajallinen, ja jokaisen tulee muodostaa käsityksensä aistein havaitsemattomasta sen perinteen ja tiedon mukaisesti, mihin hän on oman kansallisuutensa mukana kasvanut. Uskon, että maailmankaikkeus syntyi alkumunan hajotessa aikojen alussa, kuten vanhat ovat laulaneet.

5. Uskon, että ihmisyksilö ei ole täydellinen ilman kuulumista itsensä kaltaisten muodostamaan yhteisöön. Me emme ole muovautuneet sellaisiksi kuin olemme yksinäisyydessä, vaan yhteistyössä ja kanssakäymisessä toistemme kanssa. Huolehtiminen, myötäeläminen, vastuunkantaminen ja uhrautuvaisuus kuuluvat siksi tajuntamme rakenteisiin. Asettamalla itsemme muita vastaan, rikomme itseämme vastaan.

6. Olen päättänyt vapautua henkisistä kahleista, peloista ja syyllisyydestä, jotka estävät minua seuraamasta luonnon ja historian määräämää kutsumustani. En vihaa elämää, en pelkää kuolemaa, enkä tunne syyllisyyttä luonnollisista asioista.

7. Uskon tulevaisuuteen, ihmisten yhteisyyden palauttamiseen, ja oman kansani kukoistukseen vaikeudet voittaneen ihmiskunnan vahvana ja arvokkaana osana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti